Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ali Genç


ORUÇLA BİRLİKTE DİNE’DE DİNİN EMİRLERİNEDE GELECEK SENEYE KADAR ARA VERİLMİYOR!!!

ORUÇLA BİRLİKTE DİNE’DE DİNİN EMİRLERİNEDE GELECEK SENEYE KADAR ARA VERİLMİYOR!!!


 

       Bedeni ibadetimizin başında gelen 11 ayın sultanı Ramazanı Şerif Arife’ den bir önce tamamlanan Teravih ve Arife günü tutulan son orucunun iftarıyla tamamlanarak Mevla’mızdan bizi gelecek seneki Ramazan ayına ve dolayısıyla kendisinin rızası için tutacağımız Ramazan orucuna kavuşturması niyazıyla Pazartesi günü Bayrama kavuştuk.

   Atalarına ecdatlarına rahmet olası din kardeşlerimizden bu güzel ayın gündüzünü Rabbimizin emri olduğu için oruçla gecesini ise pandemiden sonraki ilk tam serbest olan Teravihle genel olarak Camilerde bir kısım insanımız tarafından ise  evlerde eda edilen evlerde ve Camilerde ifa edilen diğer ibadetlerle, tatlı uykular bozularak  sahurla geçirdiğimiz Ramazan Pazar günü bitse ömrümüz  devam ettikçe  son nefesimizi vermemize kadar  dinimizin farz orucu olan Ramazan  ayının tamamlanmasıyla o senenin Farz olan orucu bitse de diğer emir ve  yasakları devam etmektedir.

  Yani orucun bitmesiyle gelecek seneki oruca kadar hayatımız devam ettiğinden başta 5 vakit Namaz olmak üzere dinimizin emirleri olan ibadetler ile yasaklar bitmiyor.

   Yani gelecek seneye kadar bu ibadetlerimiz tatile girmiyor.!!!

KURANDA ALLAH(C.C.)”SANA ÖLÜM GELİNCEYE KADAR RABBİNE İBADET ET!!!”DİYE BUYURUYOR!

     Rabbimiz orta başlığa aldığım  bu konuda Yüce Kitabımız Hz. Kuranın Hıcr suresinin 99. Ayeti kerimesinde “Sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabbine ibadet et.” diye buyuruyor.

    “Mücâhede” bahsinde de geçen bu ayetteki yakînden maksat ölümdür.

    Bazılarının zannettiği gibi yakîn, kesin bilgi veya kendince gerçeğe erme değildir.

    Çünkü bunlar sübjektif ve nefsî değerlendirmelerdir.

    Yine bu konuda Meryem Suresinin 31. ayeti kerimesinde “Sağ olduğum sürece bana Namaz kılmayı, zekat vermeyi emretti” buyurulmuştur.

    İnsanın aklı ve idraki yerinde olduğu sürece, Namaz ve diğer ibadetleri yapması kişinin üzerine ömür boyu farzdır.!!!

    Peygamber efendimiz ’in, sahabelerinden Hz. İmrân İbni Husayn’a(R.A.), efendimizden Namaz konusunda rivayet ettiği Hadisi şerifte “Ayakta Namaz kıl, güç yetiremezsen oturarak kıl, ona da gücün yetmezse yattığın yerde kıl”  (Buhârî, Taksîrü’s-salât 17) tavsiyesinde bulunmuştur.

    Bunun aksini iddia etmek, ibadetin ölünceye kadar devam etmeyeceğine inanmak sapıklık ve cehalettir.    

ALLAH(C.C.)’I EN İYİ TANIYAN GEÇMİŞ PEYGAMBERLERİ SON NEFESLERİNE KADAR İBADETLERİNİ BIRAKMAYARAK ÜMMETLERNE ÖRNEK OLURKEN HZ.MUHAMMED(S.A.V.) ÜMMETİNEDE ÖRNEKTİR

   Hazreti Adem(A,S,) atamızdan başlayarak Peygamber efendimize kadar gelmiş ve geçmiş bütün Peygamber efendilerimizi son nefeslerine kadar, Allah’a ibadetten geri kalmayarak ümmetlerine de bunu öğretmişler ve öğretilenin gereğini yapmalarını istemişlerdir.!!!

    Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.)’de başlanılan bir ibadetin veya hayırlı bir işin devamlı olmasını tavsiye ederdi.

    Bu sebeple, sürekli kılınamayacak kadar çok ibadet ve amellerin yüklenilmemesini öğütlemiştir.

   Çünkü o, az da olsa, sürekli olan ibadet ve taatlerin Allah katında daha sevimli ve makbul olduğunu sahabelerine sıkça hatırlatırdı.

     Tüm din kardeşlerimin Ramazan boyunca yaptıkları ve ilave ettikleri ibadetlerine Ramazanın bitimiyle gelecek senenin Ramazan’ına kadar ara vermemeleri Bayramdan sonrada ibadetlerine aynı şekilde devam etmeleri ve bunların sevaplarından kana, kana faydalanmaları dileğiyle.

    Cuma’mız mübarek olsun.

     Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

(*) Bu günkü yazımı “https://www.islamdahayat.com/riyaz/ibadeti%20surekli%20yapmak.html”dan faydalandım hem de  özellikle Ayet ve hadisler kısmını alıntı yaptım. Emeği geçenlerden Mevla’mızın razı olmasını niyaz ediyorum. Ali Genç.