Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

İSHAK PEKGÖZ


Plastikleşen İnsan

Plastikleşen İnsan



Değerli okurlarım,
 

Yaşadığımız şu zamanda insanın insanla ve toplumla tamamen samimiyetsiz ilişkileri yüzünden git gide daha da yalnızlaştığı bir gerçektir. Vekilimiz Cengiz Aydoğdu Beyefendinin siyasi yönü yanında ilmi çalışmaları ve eserleri de dikkat çekmektedir. Yalnızlık Muhatab İster adlı kitabında bahsettiği gibi Ne var ki belirli bir ceht ve gayret sonucu şahsiyetini inşa etmiş insanların, gündelik gidişatın plastikleştirdiği insanlarla iletişim kurması çok zor, belki de imkansızdır.”1 sözleri plastik insanlar tanımını ondan ödünç alarak en güzel izahı yapmış oluruz.
 

İçinde yaşadığımız toplumda ne yazık ki ikili ilişkiler bozuldu, sahteleşti ve insanların birbirine güvenleri kalmadı. Hatta kalabalıklar birçok korkuyu beraberinde getirdi. Oysa kalabalıklar içinde yalnız olmak, kalabalıklar arttıkça yalnızlaşmak şehir hayatında kaçınılmaz bir gerçektir. Bu yalnızlık bazılarını olumlu bir şekilde etkileyebilir… Belki de bir sanat eserinin doğuşuna vesile olabilir. Bireyin yalnızlıkla kendi varlığını, varoluşunu sorgulayarak kendisini tanımasına vesile olabilir. Ancak olumsuz etkilediğinde kendisine, çevresine ve topluma zarar verme potansiyeli doğacaktır. Toplumsal değerlerimizi hiçe saydığında plastik insan olma sonucu kaçınılmazdır.
 


 

Yalnızlığın beni sardığı bir anda yazdığım bir şiirimi siz değerli okurlarımın beğenisine sunmak istiyorum.
 



 

YALNIZLIK
 

 

Yüksek katlarda  
 

Tüm şehir apartmanlarda
 

Bedenler görülmez sokaklarda  
 

Sel olmuş akan, baştan ibaret
 

Bu ne yalnızlık bu ne rağbet
 


 

Sen kimsin
 

Binler içinde birsin
 

Girdap içinde dönüyorum dersin
 

Endişeden, korkudan örülü duvarlar
 

Ruhu alınmış, taştan ibaret
 

Bu ne yalnızlık bu ne rağbet
 


 

Bir damlasın düşen
 

İnsan olmak için pişen
 

Hiçliğini bilmek mi endişen
 

Merhaba, günaydın, selam, yoktur başka kelam
 

Dört mevsimin dördü de kıştan ibaret
 

Bu ne yalnızlık bu ne rağbet
 


 

 

Öncelikle insan olabilmek, insan kalabilmek ve insan olarak ölebilmek için ilişkilerimizin gerçek, samimi ve güzel olması dileklerimle. Allaha emanet olun.
 


 
 1 Yalnızlık Mubatab İster, Cengiz Aydoğdu, s.23

                                                        21.10.2023