Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Erdogan Kaya


Ramazanın tadı nasıl?

ERDOĞAN KAYA


Hani diyoruz ya nerede o eski Ramazanlar diye. Bu sözün ne kadar gerçekçi olup olmadığını o eski Ramazanları yaşayanlar daha iyi anlarlar. Çocukluğum köyde geçtiği için ben o eski Ramazanları çok iyi bilirim. Dolayısı ile eski yeni Ramazanları kıyaslamak için bu sene çocukluğuma dönerek Ramazan'a köyde başlamak istedim ve Cuma gününden baba ocağına giderek orada başladım. Tabi teknoloji bir çok gelenek ve örflerimizi alıp gitmiş.

Köyler boşalmış, o eski samimiyet ve kaynaşmalar yerlerini farklı alanlara çevirmiş. Hele şu iki yıldır pandemi nedeni ile insanların Ramazan aylarında bile birbirlerinden uzak durmaları ve beraber teravih kılmamaları birbirinden uzaklaştırmıştır.

Çocukluğumuzda ezanlar cami damında okunur, küçükler ezanın okunmasını bekler ve ezan okununca oruç açılması için haber verilirdi. Şimdi teknoloji geliştiği için insanlar bu işleri sofra başında bekleyerek hallediyor.

Geceleri sahura kalkmak için teneke çalınarak konu komşuya haber verilirdi. Saati olmayanlar ve haber edilmeyenler bu şekilde sahura kalkardı. O dönemler çalar saat herkeste bulunmazdı. Hatta ve hatta radyo bile her evde bulunmaz komşu yardımı ile bu işler yapılırdı.

Şimdi gündüzlerin yaz aylarına oranla günlerin kısaldığı bir dönemdeyiz. Yazlara denk gelen Ramazan ayları daha bir başka olurdu. Mecburdunuz hem arazide çalışıp, hemde Ramazan oruçlarınızı tutmaya.

Eskiden böyle tüp ve fırınlar yoktu. Köylerde her evin avlusunda veya oturdukları evlerin bir köşesinde ikindiden sonra ocaklar yanmaya başlardı. Çünkü annelerimiz akşam iftar vaktine bir şeyler hazırlamak durumunda kalırlardı.

Akşam oldu mu herkesin avlusunda mis gibi yemeklerin kokusu gelirdi. Ya şimdi bunların bir tanesini göremezsiniz. Bırakın yemek kokusunu insanlar birbirlerini görme konusunda bile ketum kalmış durumda.

Köylerde skiden kadınlar köy çeşmelerine gider sularını dolarlardı. Şimdi teknoloji insanların çeşme başında dedikodu etmelerini bile etkilemiş durumda. Herkesin köylerde bile evlerinde çeşmeleri var su ihtiyaçlarını oradan karşılıyor.

Yani bu sene köyde Ramazana başladık ama inanın o eski Ramazanların tadı kalmamış. Kim ne derse desin şehirde Ramazan nasılsa köyde de aynen aynı durumda. Gitmeler gelmeler, o güzelim havayı teneffüs etmek bile eskide kalmış.

Bana acaba şu pandemi dönemi mi bizi bu hale getirdi diye düşünürken, gördüğüm kadarı ile öncesi de sonu da bu şekilde devam ettiğini duymak hiçte hoşuma gitmiyor. Artık Ramazan ayları teknolojiye uymuş durumdadır.

En azından bu güzel ayın kıymeti ve bereketi ile Ramazanı güzel geçirmeye çalışalım. Dini vecibelerimizi yerine getirip ibadetimizi yaparak geçirmeye çalışalım. Durumu iyi olanlar olsun durumu iyi olmayanlara maddi destek olarak bir Ramazanı huşu içerisinde geçirelim.