Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Erdogan Kaya


Şehir dışında yaşamak

Şehir dışında yaşamak



Gençler genel olarak şehrin havası ve sosyal aktivitelerinden istifade etmek için köylerden kaçmaya çalışıyorlar. Dolayısı ile köyler nerede ise boşalmış ve yaşlılarımızın çoğunluğunun yaşadığı bir yer haline gelmiş. Birde kışın şehirde yaşayıp yazın köylere kaçan yaşlılarımız var. Geçtiğimiz günlerde Sarıyahşi Sipahiler köyünde program çektim. Cuma günü olması nedeni ile camide baktım inanın 40 yaşın altında bir kimseyi camide görmedim. Sorduğumda artık köyümüz emekli ve yaşlılar köyü oldu dediler.
Dolayısı ile pandemi sonrası şehirlerden yazları kaçış başladı diyebilirim. Şehir dışına gittiğinizde yol boylarında yazlık evlere rastlayabilirsiniz. Durumu iyi olan insanlar genel olarak şehre yakın yerlere yazlık yapıp buralara kaçıyorlar.
Dolayısı ile bende geçen yıl az da olsa Tatlıca’da kendi köyüme fazlaca gitmeye başladım. Baba ocağında yeni yapacak bir yerimiz yok. Babadan kalma yerlerde idare edip bahçemizde zaman geçirmeye çalıştım.
Bu sene yaz mevsiminde biraz daha fazla kalıp köyde yaşamaya çalışıyorum. Bana nasıl vakit geçirdiğimi sosyal bir insan olarak neler yaptığımı soran arkadaşlar var. İnanın belli yaştan sonra beton duvarların arasından uzak bol oksijenli yerde yaşamak çok güzel.
Şehrin yakınında bir yerde yer yapıp kalmak yerine köyde kalmayı tercih ediyorum. Bizim köyde de pek fazla genç yok. Benim emsal ve yukarıları ağırlıkta. Herkesin içi gücü var sabah herkes kendi işine dağılıyor ve zaman geçiriyor.
Şehirde ne varsa köylerde de var. Bende sabah kahvaltısından sonra bahçeye çıkıyorum ufak tefek bahçe işleri ile meşgul oluyorum. İnanırmısınız bazen oturduğum evin avlusundan dışarı çıkmıyor sürekli hanımla kendi başıma kafa dinliyorum.
Bazen cami yakın camiye gidip geliyor yine bahçede oturup bol oksijen almaya çalışıyorum. Sonra sosyal medya ile meşgul , kitap okuyor televizyon yorumları ve haberleri izliyorum.
İşlerim ve programlarım nedeni ile şehre gidip geliyorum ve sonra yine köye kaçış yapıyorum. Yalnız başına sessiz, gürültüden uzak, temiz oksijen ve güzel bir ortamda yaşamayı inanın çok sevmeye başladım, yazılarımı da daha rahat yazıyorum.
Gazetecilik mesleğim dışında hiçbir şey beni ilgilendirmiyor. Herhangi bir yere geleyim, itibarım artsın, gündemde olayım gibi bir düşüncem ve kimsenin yaptığı işler beni ilgilendirmiyor kıskanmıyorumda. Daha çok kendime zaman ayırmak istiyorum.
Bahçede her şey gübresiz ilaçsız bir vaziyette az çok ekildi ve onlarla meşgul olmak kadar güzel hiçbir şey olamaz. Bu saatten sonra insan artık birazda kendisine zaman ayırmalıdır diye düşündüğümü söylemek isterim.
Ha eşimizden dostumuzdan kopmuş değiliz, artık yazları kendimize zaman ayırmak istiyorum. İnanırmısınız şehirde 10 saat yatıyorsunuz uykunuzu alamıyorsunuz. Oksijenli bir şekilde köyde yattığınızda 6-7 saatlik bir uyku size yeterli geliyor.
Uzun lafın kısası bizim kuşaklar ve emekli olanlardan imkanı olanlar benim gibi yapmalarını tavsiye ederim. İşte geldik işte gidiyoruz dünya kimseye kalmadı bize de kalmaz. İnanın en üst ve büyük makama da gelseniz sonumuz kabristanlık. Dünyaya bir daha gelecek değiliz birazda kendimize zaman ayıralım.