Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Erdogan Kaya


Şehirler giriş çıkışları ile göz doldurur

ERDOĞAN KAYA


Geçtiğimiz ay Ege gezisine gittiğimde yol üzerindeki şehirlerin genel olarak içerisine girip çıkarım. Bu seferde aynısını yaptım. Bir önceki geçtiğimden bu yana ne değişmiş diye bakar değerlendiririm. Nedeni ise dışarıdan bir şehre gelen kişi genel olarak ana yollardan geçer ve ne gibi güzellikler olmuş buna bakar ve o şehri ona göre değerlendirir.

Afyon ilinden hep geçerim, 5 yıldır gözüme çarpan yeni bir değişiklik gördüğümü söyleyemem. Ama Uşak ilinden geçerken bu sefe ikide bir sinyalizasyon lambasında durup geçmedim. Genel olarak üst ve alt geçişler yapılmış ve ana yol il merkezin içerisinden geçtiği için trafik rahatlamış ve sağlıklı bir şekilde geçtim.

Tabi çevre yollarda yeşillendirilip, teretuvarlar düzenlenmiş. Aynen bunun gibi ilimizde E-90 yolu geçmektedir. Bu yolu kullananların sayısı az değildir. Buradan geçenlerde Aksaray’ı giriş ve çıkışlarından dolayı değerlendirirler.

Adana, Ankara ve Konya yol istikametinden geçen sürücülerde bu kanaattedir. Aksaray’ın bu üç bölgesinin orta refujları ve kaldırımları düzenli bir durumda değildi. Hele Adana bölgesinden gelen yolun orta refüj ve kaldırımları çok düzensiz bir durumda idi.

Yine Konya bölgesinden gelen yolun orta refüj ve kaldırımları yoktu. Geçtiğimiz günlerde bu iki bölgeden geçtim. Belediye Başkanı Sayın Evren Dinçer orta refüjları yeşillendirip, ağaçlandırırken, kaldırımları da yapmaya başlamış.

Konya yol güzergahındaki kaldırımlarda da hummalı bir çalışma gördüm. Dolayısı ile şehrimizin giriş ve çıkışları eskiye nazaran güzelleşerek güzel bir görünüm vermiş. Ancak Ankara yolu üzerindeki Toki girişindeki kavşaktaki simge yıkılınca görünüm çirkinleşmiş. Buraya ilimizin önemli bir simgesi tekrar yerleştirilmeli.

Aynı şekilde Hasandağı bölge yolu da düzensizlikten kurtularak güzel bir asfalt atılmış. Ama buradaki orta refüjlarda düzeltilmesi gerekmektedir. Bu kış hiç değilse bu orta refüjlar düzenlenerek bahara yeşillendirilmesi güzel bir görünüm oluşturulur.

Yine Salı pazarı yapılırken üzerine güneş enerjisi yapılacağı konuşulurken, bu güne kadar hala yapılamamıştı. Geçen hafta Evren Dinçer Başkan döneminde yapılarak Belediyenin %30 enerji ihtiyacının karşılanmasın sağlanması da güzel bir ekonomik kazanımdır.

Bunun aynısını üzeri kapatılması düşünülen Perşembe Pazarı üzerine de yapılmalıdır. Eğer bu Pazar üzeride aynı şekilde güneş enerjisi ile kapatılırsa Belediyenin enerji ihtiyacının nerede ise tamamına yakını karşılanmış olur. Aslında bu tür çalışmalar genel olarak ilimizin bir çok yerinde uygulanması daha güzel olur.

Konu Belediyenin çalışmasından açılmışken geçtiğimiz Salı günü engelli kardeşlerimize verdiği yemek ve etkinlik takdire şayandı. Engellilere gösterilen bu sevgi ve kucaklama onları hayata kazandırıp kaynaştırma açısında olumlu destektir.

Verilen yemekte engelli kardeşlerimizle beraber devletin üst kademesindeki insanlarla aynı masada oturmaları onları mutlu etmiştir. Kurum amiri ve sivil toplum kuruluşları ayrı ayrı masalarda engellilerle oturmaları onların hafızasından çıkmayacaktır.

Geçtiğimiz dönemlerde belediyenin her gece yaptığı ve kafalarımızın döndüğü konferans ve tiyatrolar gereksizdi. Boş salonlara bu gereksiz paralar harcanmamalı. Eğer yapılacaksa bu tür etkinlikler yapılmalı. Sırf sosyal etkinlik yapılsın diye kış günlerinde gereksiz konferans ve oyunlar getirilip devletin parası çar çur edilmemeli. Çünkü bunun numunelerini geçmişte gördük. Ne kendilerine ne de vatandaşa bir yararı olmamıştır.