Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ali Genç


ŞEYH CEMALEDDİN TAMAM! SIRA İMAMLARIN VELİNİMETİ ALTINSOY’DA!!!

ŞEYH CEMALEDDİN TAMAM! SIRA İMAMLARIN VELİNİMETİ ALTINSOY’DA!!!


 

    Aksaray ile birlikte Türkiye’nin de medarı iftarı olan ülkemizin önemli siyaset ve devlet adamlarından olan Diyanet teşkilatı için ise çok önemli hizmetleri bulunan Aksaray’ın hayırlı evladı Mehmet Altınsoy Ağabey’in 17.02.2017 gününe denk gelen Rahmeti Rahmana kavuşmasının 10. yıl dönümünden birkaç gün önce aslen  Çankırı olsa da ömrü Ankara’da geçen bu nedenle de merhumu ve hizmetlerini bilmemesi mümkün olmayan Aksaray Müftüsü Cemalettin Bal hocayı makamında ziyaret ettim.

   Ziyaretimde Müftü Beye o zamana kadar her yıl dönümünde kendisiyle ilgili yazdıklarımla kamuoyunu bilgilendirerek  cürümüm kadar yer yakma pahasına hizmetlerinin zinde kalmasına çalıştığım merhum Mehmet Altınsoy’la ilgili olarak;

    “Daha önceleri cemaat tarafından verilen ianelerle geçimlerini sağlamaya çalışan Camii imamları ve müezzinleri onun ilk Devlet bakanlığında hazırlatıp 22.06.1965 günü TBMM sinde yasalaştırdığı 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilat kanunuyla emekliliği de olan onurlu birer devlet mamuru olmalarını sağladı.

  Ankara Büyük Şehir belediyesinin ilk Belediye başkanı olarak ker belaya dönen Ankara’nın en ücra köşesinde çok kısa bir zaman içinde haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz akan damacana suyu kalitesindeki içme suyuna kavuşturması.

   Türkiye’nin havası en kirli şehri olan Ankara’yı aldığı tedbirlerle havası en temiz kenti haline getirmesi ve  trafik keşmekeşini yaptırdığı alt ve üst geçitler ile  alternatif yollarla rahatlatması başta olmak üzere başkentimizi bu güne taşıyan projelerin alt yapısını oluşturdu.” diye bilgi  verdim.

   Yine bu ziyaretimde Cemalettin Bal hocaya dualarında sadece  ilimizin medarı iftarlarından Somuncu Baba’dan bahsettiğini oysa  merhumla beraber 2 Şeyhul İslamın  ve 1 Veziri azamın dedesi kendisi de  Şeyhul İslam olan,Osmanlı devletinin ilk Şeyhul İslamı Molla Fenarinin de hocası olan Şeyh Cemaleddini Aksaray’ı başta olmak üzere diğer manevi büyüklerimizle kahramanlarımız ve devlet adamlarımızın da isimlerinin dualarda zikredilmesini rica etmiştim.

   Ricada bulunduğum  Mehmet Altınsoy merhumun Müftü Beyin teşkilatı ile Camii imamlarının velinimeti olması ,Şeyh Cemalettini Aksaray’i hazretlerininde hem Osmanlı Devletinin ilk Şeyhul İslamı Molla Fenari hazretlerinin hocası, hem 3 Osmanlı Padişahına Şeyhul İslamlık yapan Zembilli Ali’nin, yüksek ihtimal ile Mısır Kölemen Sultanı Kayıt bayın Şeyhul İslamı olan Emüdddin Aksaray’i hazretlerinin de dedesi olmasının yanında kendisinin de meslektaşı olması nedeniyle dualarında Somuncu baba ile birlikte ismini yat etmesini rica ettim.

  Müftü Bey yakın zamana kadar bu isteklerin gereğini yerine getirmese de bu konudaki ısrarlı bilgilendirmeler sonunda Cemalettin Bal hoca Somuncu baba ile birlikte Şeyh Cemalletini Aksarayi hazretlerinin ismini dualarında zikretmeye başladı.

    Dileğimiz bu dualara kendi teşkilatlarını kuran ve  iane ile geçinmeye çalışan Camii imamlarını onurlu birer devlet memur haline getiren yasayı çıkartan, başkent Ankara’nın kara bahtını gerçekleştirmeye vesile olduğu hizmetleriyle ak eden.

   Aksaray’ımızın ise hiç hak etmediği 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulmasını sağlamaktaki en büyük emek sahibi olan hemşerimiz Mehmet Altınsoy ’uda dualarında zikretmesi, en azından merhumun ölüm yıldönümlerinde yapılacak dualarla kendisinin anılması dileğiyle.

    12 yıl önce bu gün Hakka kavuşan Vilayetlik mücadelemizdeki önderimiz, yol arkadaşımız kamuoyu oluşturmak için çıkarttığımız yayınlarımızdaki sponsorumuz Mehmet Altınsoy’a gani gani rahmet.

    17 yıl önce bu gün  2003’ün karlı ve soğuk 17 Şubat’ında Mevla’mız tarafından 45 yaşındayken ben edna kulunu mutluluklara gark eden bu gün 17. Yaşına girecek olan ciğer parem Yunus Şammas’ımada tüm Ümmeti Muhammedin ve insanların evlatlarıyla birlikte Mevla’mızdan sağlıklı imanlı uzun ömürler diliyorum.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.