Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Ali Genç


TİCARETİN DİNAMOSU KIYMETLERİ HAKKIYLA BİLİNMEYEN ZENGİNLİĞİMİZ GURBETÇİLERİMİZ! 

TİCARETİN DİNAMOSU KIYMETLERİ HAKKIYLA BİLİNMEYEN ZENGİNLİĞİMİZ GURBETÇİLERİMİZ! 


 İl nüfusumuzun 2 mislinden fazla oldukları sadece benim köyüm olan ilimiz merkez ilçeye bağlı Yanyurt’ta  hali hazırda ikamet edenlerin 10 mislinden fazlası Hollanda’da, bir bu kadarı Almanya’nın Stutgart şehrinde ve  yine Almanya genelindekiler ,Belçika, Fransa, İsviçre ,Avusturya ,İngiltere ve Kanada da olanların toplamının da Almanya genelinde bulunanlar kadar olduğu göz önüne alınırsa yurt dışında 2000 yılı  tespitlerine göre ortalama 1500 haneden fazla Yanyurtlu bulunmaktadır. 

   Aradan geçen 20 yıldan fazla zamandaki  nüfus artışı buna ilave edildiğinde sadece Yanyurt’lu gurbetçilerimizin sayısının Sultanhanı ilçemizin nüfusu kadar olacağı göz önüne alındığında ilimizin dünya geneline dağılan gurbetçi sayısının çokluğu çok kolaylıkla ortaya çıkar.!!! 

   Aksaray ilinde  Avrupa ülkeleri ile Amerika kıtasında çalışanların ek serisi sırasıyla Ekecik, Su üstü bölgesi, Hasandağı, Ova ve Bayır altı köylerinden olan gurbetçilerden oluşmaktadır. 

  Geriye kalan çok az sayıdaki, hatta bu isimlerini verdiğim bölgelerden olanların toplamının %3-4’dü maksimum %5’i kadar olanları ise son yıllardaki İngiltere’ye Ankara anlaşmasıyla çöl bölgesinden  ve su üstü köylüğünün Güzelyurt ile bayır altındaki bazı köylerinden İngiltere’ye bu anlaşmayla gidenlerde eklendiğinde Aksaray ilinin köyleri, merkez ilçe ile Ortaköy, Gülağaç, Ağaçören ve Sarıyahşi ilçe merkezleriyle buralara bağlı olan köylerde eklendiğinde  yurt dışındaki işçilerimizin sayılarının muazzamlığı daha da somutlaşmış olur.!!! 

GURBETÇİLER AKSARAY MERKEZİ İLE İLÇE VE BELDELERDEKİ ESNAFLARIN TAMAMININ CAN SUYU!!! 

  “Can suyu” sözünü laf olsun diye belirtmedim.!!! 

  Bilerek, isteyerek iyice düşünüp kılı kırka yararak kelimeleri seçerek kullandım.! 

  Gerçekten de yeni dikilen bir ağaç veya fide için Can suyu ne ise gurbetçilerimizde Aksaray merkezi ile ilçelerimizin ,beldelerimizin hatta köylerimizin esnafı için öyledir.!!! 

  Çünkü gurbetçi izne gelince, izindeyken ve izninin bitimine yakın ile döneceğinden bir veya bir kaç gün öncesi kendisine, bulunduğu yerdeki arkadaşlarına ve kendi evine ve giderken ardında bıraktıkları anne, baba ,kardeş bacı ve yiyenlerden ihtiyaçlı olanları için ayrı, ayrı alışveriş yaparlar. 

   Yaptıkları bu alışverişlerin tamamına yakını peşin para ile olduğundan esnaflar vadesi gelen çek ve senetlerini daha kola ve bankaların kartlarının erken ödemesinden aldığı komisyonu ödemeden yaptıklarından rahat bir nefes alırlar. 

YIL BOYUNCA AKSARAYIN  GURBETÇİLERİNİN %15’İ İZNE GELSE BİLE YAPTIKLARI ALIŞVERİŞ İL NÜFUSUNUN TAMAMININ YILLIK GİYİM,KUŞAM VE AKSESUAR HARCAMASINI BULUYOR/GEÇİYOR!!! 

  İzne gelen her gurbetçinin ilimizdeki ortalama harcaması 1000 Euro civarında olduğu ve bununda ortalama 10.000 lira olduğu göz önüne alındığında yapılan harcama en az  100 Bin kişinin 4 aylık Asgari ücretinin tamamını harcaması  ve birde bunu bozdurduğu dövizle yapmasıyla ilimiz ekonomisine  cifte katkı sağlar.!!! 

BİNDE BİR ORANINDA BİLE OLMAYANLARIN ŞIMARIKLIĞI NEDENİYLE GURBETÇİLER ALEYHİNE YAZILAN AKLA ZİYAN YAZIYA TEPKİ GÖSTERMEYEN ESNAFLAR PANDEMİDE SİNEK AVLADILAR!!! 

  Daha önce yeri ve zamanı geldiğinde onlarca defa  ve Pazartesi günkü  yazımda da belirttiğim gibi  2019 yılında izne gelenlerin belki Binde biri bile oranında olmayanlardan taşkınlık ,yapan trafik kurallarına uymayanlar bahane edilerek bir medya mensubu tarafından yazılan akıl ve izan almayacak şekildeki ve daha sonra  gurbetçi dernekleri ve gurbetçilerin kendilerinden gelen tepki ile kaldırılıp özür dilenmeyen yazıya ne esnaflar ,nede bağlı oldukları birlikler ile odalardan ve mülki ile mahalli idareden gerekli tepki gelmedi.!!! 

  Bunu yapmayanlar Pandemi nedeniyle sinek avlayarak karşılığını aldılar.!!! 

  Velinimetimiz olan gurbetçilerin hak etmedikleri eleştirilere Mülki ve mahalli idareler ile Meslek Odaları ve STK’lardan bundan sonra gerekli tepkinin yerinde ve zamanında gösterilerek velinimetimiz olan gurbetçilerimizin  gönüllerinin alınması ve çektikleri vatan hasretinin bir nispette de giderilebilmesi  için  gurbetçilerimizin bağrımıza basılması dileğiyle. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.