Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

mehmet mücahit mercan


TRAFİK SİGORTASI FİRMALARI VATANDAŞA VE ACENTELERE KAN KUSTURUYOR!

TRAFİK SİGORTASI ZORUNLU, VATANDAŞI KORUMAK ZORUNLU DEĞİL Mİ?


Sigorta Firmaları vatandaşa çok yüksek fiyattan poliçe kestirmek için,Acentelara zorunlu trafik sigortaları kestirmiyor veya kota koyarak Acenteların canından bezdirerek Vatandaşla karşı Karşıya getirmeye çalışıyor.Geçen sene ortalama 600 TL veya 700 TL olan zorunlu Trafik sigortası Bu sene hiç kaza yapmamış  7.basamakta olan bir vatandaşa ortalama 2400 TL ile 3000 TL arası fiyat çıkartarak vatandaşı canından bezdiriyor.Verdikleri Kaza başı teminat ise sadece 100 Bin TL ile sınırlı tutuluyor.Vatandaş kaza başı teminatı yüksek ister ise bu rakamlar 4000 TL'ye kadar çıkıyor.

   Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından verilen poliçe bedellerine ise Sigorta Firmlarının uymadığı ve en az 400 TL ile 500 TL  daha ekstra ücret istedikleri gözlerden kaçmıyor.Vatandaş hangi Sigorta Acente Kapısını çalsa sigorta yapamıyoruz onay vermedi diyerek sigorta yaptıramıyor.

Trafik sigortasının zorunlu olmasını fırsat bilen sigorta firmaları vatandaşa Fahiş fiyat uygulamak için elinden geleni yapıyor.Bazı Sigorta Acenteları ile yaptığımız görüşmede Bizleri vatandaşla karşı karşıya getiriyorlar bizlerde ne yapacağımızı şasırdık sigorta fiyatı veremiyoruz.Fiyat versek dahi çok yüksek rakamlar çıkıyor diyorlar.

Buradan bu soyguna Acenteların ve vatandaşın bu sorununa kim el atacak bu sorunu kim çözecek buradan yetkililere sesleniyoruz.Bu Çileye Artık Son Verin,
Son verin fakat son verirken de şunları da farkına varmak gerekiyor yakın zamanda SEDDK Başkanı tarafından bir canlı yayında poliÇelerde %50 indirim yapılacak gibi bir algı yapıldı. Yani resmen vatandaşın ağzına bir parmak bal çalındı.

 SEDDK Başkanı  Acentelerin sigorta kesemeyerek zorlandığı şu dönemde birde ek bilgi verme yükümlülüğü koymuş oldu; %50 indirim diyerek millete çok büyük bir şey gibi gösterilen olay aslında 7. Kademede kazanılan %42 lik indirimin 5. Yılın sonunda %50 ye çıkarılacağı konusu oldu ama SEDDK Başkanı açıklamasında şu anki uygulanan fahiş fiyatlarda direkt %50 bir fiyat indirimi yapılmış gibi bir algı yarattı.Ortada %8'lik bir fak değilde vatandaşa ekstra %50 yapılacak gibi algılandı.

Buna nazaran firmaların sektörde zarar ettiğini ve bu zararın her geçen gün arttığını ileri sürüyorlar fakat bu kadar zarar ederken hiç bir sigorta şirketi trafik sigortası için aldığı ruhsati iade etmiyor bu şekilde erdemli ve cesur davranış gösteren tek şirket oldu günümüzde. Göreve gelirken acente dostu ve acentelerin sorunlarını dile getiren büyük bir sempati yakalayan SEDDK başkanı ise canlı yayında "Acentelerin sigorta kesip kesmedigi benim konum ve beni ilgilendiren durum değildir, beni sigortalı poliçeye ulaşıyormu bu ilgilendirir " ifadesine yer verdi.

Bu terimlerden atladığı bir konu varki SEDDK başkanının Türkiye'de 17.000 acente ve her acentenin çalışan minimum 2 personeli mevcut yani Türkiye genelinde 30.000 den fazla istihdam sağlayan bir sektöre beni ilgilendirmez demek apayrı bir olay. Yetkililerden bu duruma destek verip bu izdiraba son vermelerini ve aslında vatandaşın ulaşmasının kolay olmadığının dahada zorlaştığını ancak ek paketlerle artan fiyatları dahada arttırarak ve poliçe kesmemek adına çeşitli oyunlar çıkararak örneğin kredi kartına taksidi kaldırmak, cep telefonu doğrulaması yapmak son saniyeye kadar poliçe kesimi göstermek ve buna benzer daha bir çok noktayı zorlaştıracak ödemekte ekonomik düzende para bulmakta zorlanan vatandaşların tek dayanağı olan alanlarında kapatarak zorunlu olan poliçenin korunurlugunu güvenirliğini azaltmış oluyor. Yetkililerden bu duruma bir kez daha son vermesi konusunda buradan sesleniyoruz.