Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Vehbi Korkutata


TÜRKİYE NE HALDEN, NE HALE GELDİ 

TÜRKİYE NE HALDEN, NE HALE GELDİ 



AK Parti'nin 20 yıllık serüveni saymakla bitmiyor, bunca hizmetlere rağmen, millet ittifakı halkın arasına katılıp iktidarı kötülemesi ve ülkeyi karanlığa ittiklerini, ülke insanının tamamiyle bitirdiğini ve fakir fukaranın perişanlığını halkımıza şikayet etmektedirler.
Millet İtifakı, hükümetin 20 yıllık iktidarını hazmedemiyor, ülkede çiftçinin bittiğini ve esnafların kepenk indirdiklerini, halkımızın alım gücünün kırıldığını halkımıza şikayet etmektedirler! Ülke halkı iradesine sahiptir ve asla aydınlık geleceklerini karartmak niyetinde olmadıklarını biliyorum. Çünkü benim gibi ülkeyi gezen yok ve ülke insanımızla bire bir röportaj yaparak kelime kelimesini sizlere aktarıyorum.

Millet İtifakı ne diyor ve AK Parti iktidarı neler yapmış görelim!

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 2021 ihracatında bir önceki yıla göre yüzde 32,9 artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir ve aslında bu bir rekordur. 
Bakınız! 2021 yılının dış ticaretini değerlendirmek ve Türkiye'nin dış ticaretini geliştirmeye verdiği 20 yıllık emeğin, mücadele ve gayretin meyvelerini özellikle ihracatta topladıklarını, ve Türk ekonomisinin yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve  büyüme ilkeleri doğrultusunda gelişimini ve ihracat rakamlarının, hedeflerine bağlılıklarının, doğru yolda emin adımlarla ülkemizin ilerlemesi, somut nişaneleri olduğunun bir kanıtıdır. 

2023 yaklaşırken, Türkiye'nin ekonomide kabuk değiştirmekte artık farklı bir lige çıktığını ve şüphesiz elde edilen başarılarla büyümede sağladığı katkılarla ihracatta çok ciddi payı vardır. Türk ekonomisinin alperenleri olarak görülen ve  tüm ihracatçıların bu ülkenin kalkınmasına öncülük yapanları biliyor ve teşekkürlerimi sunuyorum. İhracata yönelik bu kısır döngüde milyonlarca para harcayarak ve ülke ekonomisine katkı sağlayan A İnşaat Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Özcan İleri'ye ihracata yönelik yaptığı örnek davranış gözlerden kaçmıyor. A İnşaat ve Madencilik A.Ş.nin gerek istihdam ve gerekse ülke ekonomisine katkı sağlamış olması çok güzel bir kazanım değil mi? Sonuçta; ülke yararına olan bir çalışma sistemidir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve dünyanın birçok ülkesinden farklı olarak devletin tüm kurumları arasındaki koordinasyonu en üst düzeyde tutmuş, zaman ve kaynak israfı yaşanmamış, AK Parti iktidarının almış olduğu kararlar neticesinde, hızlı bir şekilde uygulamaya geçirilmiştir. Ekonomik göstergeler, Türkiye'nin başarısını açıkça ispat ediyor. Hele hele Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, küresel mal ticareti hacmi 2020 yılında yüzde 5,3 oranında daralmıştır. Dünyada tüm bunlar yaşanırken, Türkiye 2020 yılını büyümeyle kapatan iki ülkeden biri olmuştur, Millet İtifakı, maalesef görmezlikten geliyor, ama ülke insanımızın gözünden hiç bir şey kaçmıyor.

Ülkemizin ekonomisi, özellikle son 2 yılda yakaladığı başarının sırrı işte bu büyük değişimde gizlidir. Türkiye ilk defa krizlerin altında ezilen değil, krizleri yöneten, hatta krizleri fırsata çeviren bir ülke konumuna gelmiştir. Salgın nedeniyle ortaya çıkan alternatif tedarikçi arama ve bölgeselleşme eğilimleri ülkemizin küresel tedarik zincirlerindeki coğrafi avantajını öne çıkarmış ve ihracatımızın önünü daha da açmıştır. Geçtiğimiz yılın 3'üncü çeyreği itibarıyla ülkemizin küresel ihracattan aldığı pay ilk kez yüzde 1'in üzerine çıkmıştır. Ülke ihracatı, tarihimizde ilk defa 200 milyar doları aşarak Orta Vadeli Program hedeflerinin de ötesine geçmiştir. 2021 ihracatı, geçen yıla göre yüzde 32,9 oranında artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Hamdolsun, bu ülkemizin ve AK Parti"nin gayreti ve büyük azmiyle gerçekleştirilen bir rekordur. 

Ey Millet İtifakı, siz bunun neresindesiniz.

AK Parti iktidarı, 20 yıl önce 36 milyar dolardan devraldıkları ihracatı 2021 yılında 6 kattan fazla arttırarak 225 milyar 368 milyon dolara çıkarmayı başarmış olmaktan mutluluk verici bir göstergeden ibaret olduğunun kanıtıdır.  
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, şu anda dünyayla yarıştığını, küresel bir yarışın içinde olduklarını ve son 12 ayın 11'inde ihracat rekoru kırıldığını ve 2002'de 33 bin 523 firma ihracat yaparken, 2021 sonu itibarıyla ihracatçı firma sayısının 101 bin 386'ya yükseldiğini biliyor muydunuz?

İşte kanıtı!

Bakınız! En önemli ticari ortak Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatı yüzde 33 oranında artarak 93,1 milyar dolara çıktı. Dahası AB'ye karşı net 7,7 milyar dolar dış ticaret fazlası verilmiş ve İhracatın artışı, sadece belli bölgelere yoğunlaşmak yerine tüm dünyaya dengeli biçimde yayıldığını söylemekte yarar görmekteyim. ihracat yapılan ülkelerden, Güney Amerika'ya yüzde 86,6. Güney Amerika nere, Türkiye nere, değil mi? AB dışı Avrupa ülkelerine yüzde 29, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine yüzde 22,6, Kuzey Afrika Bölgesi'ne 44,8 oranında artış göstermiştir ve böyleliklede 205 ülkeye ihracat işlemlerini TL olarak gerçekleştirilmiştir, buda ülkemizin gurur tablosudur.
Önemli olan çalışmaktır, ülkemizi dışa bağımlı hale getirmektir, ihracatı fazlasıyla dısarıya aktarıp ülkemize büyük kazanımlar sağlamaktır.
2022 yılı inşallah, ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Birliğimizi ve beraberliğimizi kuvvetlendirip dışa karşı var gücümüzle ülkemizi korumamız söz konusudur. Allah ülkemizi her türlü tehlikelerden korusun. 

Sevgi ve Saygılarımla 
Araştırmacı Gazeteci Yazar 
Vehbi Korkutata