Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

RASİM GÜL


ÜÇ İLÇEMİZE, ÜÇ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ,

ÜÇ İLÇEMİZE, ÜÇ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ,


 

2018 yılının Mart ayında ki Köşe Yazımda merkez şişti dolaysıyla sanayileşmenin ilin tamamına yayılması için Ortaköy ve Eskil’e karma organize, Sultanhanı bölgesine de İhtisas otomotiv organize sanayi kurulması son derece isabetli ve doğru olacaktır diye yazmıştık. Hamdolsun bu inancımız gerçekleşti üç ilçeye de karma OSB kuruldu. Hayırlı olsun.

 

Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu önderliğinde, milletvekilleri Cengiz Aydoğdu, İlknur İnceöz, İl Genel Sekreteri Yüksel Çelik, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Tüzün, İl Tarım Müdürü Bülent Saklav, Eskil, Ortaköy, Sultanhanı belediye Başkanları Necati Belgemen, Ali Rıza Özdemir,

Fahri Solak ve Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Cüneyt Göktaş’ın destekleriyle, İlimiz için önemli adımlardan biri daha atılarak üç ilçeye, üç Organize Sanayi Bölgesi kuruldu.

Ortaköy, Eskil ve Sultanhanı belediye başkanlarına, iş adamlarına ve halkına çok büyük görevler düşüyor. Hepsi elele vererek, yatırımcı getirmek için çok çalışmaları gerekmektedir.  Yatırımcının gönlünü ederek yatırımı ilçelerine yapmasını sağlamak için aralarında ciddi rekabet başlatmalıdırlar. Bu yarışta bakalım hangi İLÇE ön alarak kaç yatırımcı getirecek? Yatırımcı ürkektir, naziktir, alıngan da olabilir, bütün bunlar hesaplanmalıdır.

Üç ilçemizin coğrafi konumu, sosyal ve kültürel imkânları farklı durumda. İlçedeki iş adamlarının ve belediye başkanlarının bu konularda ciddi çalışmalar yapmaları şarttır. Yatırımcıya işte sana arsa gel yatırım yap demekle yatırımcı gelmez. İlçelerindeki otelleri, lokantaları, kahvehaneleri, özellikle tuvaletlerini çok bakımlı ve güzel hale getirmelidirler. Sosyal ve kültürel yaşam alanları yatırımlarına da öncelik vermelidirler.

Hiç kimse alınmasın ama Sultanhanı ve Ortaköy için, 800- 1.000 dönüm yere, organize sanayı bölgesi demek haylı zor. Şimdilik en isabetli miktarı 15.000 dönüm olarak Eskil düşünmüş. Aksaray OSB nin yeri 1.300 hektar yani 13.000 dönüme ulaşmasına rağmen bu da yetmedi. 800- 1.000 dönüm yere yeterli denemez. Mevcut alanın yaklaşık yüzde ellisi yola ve sosyal yapılara gidecek. Dolaysıyla şimdiden arsa ilave çalışmalarına başlamaları gerekir çünkü ilave ancak beş yılda sonuçlanabiliyor.

1987 yılında kurulan Aksaray OSB, 35 yılda ÜÇ defa arsa ilavesi yapmak zorunda kalmış yine de her geçen yıl yatırımcı arttığından ihtiyacı karşılayamamıştır. Net bir örnek sadece Brisa’ya 1.000 dönüm arsa tahsis edilmiştir. Daha aşağı miktarı Brisa kabul etmemiştir. Ayrıca Organize Sanayi bölgeleri ELLİ YIL sonrasına göre hesaplanarak kurulması gereken ciddi yatırımlardır.

Verilen bilgilere göre, Ortaköy Organize Sanayi Bölgesi Ortaköy, Balcı, Harmandalı arasında, Sultanhanı Organize Sanayi Bölgesi Bal küpü Şeker Fabrikası yanında, Eskil Organize Sanayi ise Bozcamahmut Aksaray-Konya yoluna yakın yerde.

Modern Organize Sanayı Bölgeleri; sosyal tesisleri, sağlık ocağı, postane, pastane, lokantaları, otelleri, yeşil alanları, ağaçları ve benzeri tesisleri olan yerler şeklinde düşünülmektedir. Umarım üç ilçemizin, üç belediye başkanı ve iş adamları da en azından bu yazdıklarımız ve daha fazlasını kapsayan projelerle uğraşırlar. Ağacı, yeşili ve sair yatırımları ile tanınan, Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesini gezmelerini öneririm.    

OSB ler kurulurken dikkat edilecek, hesaplanacak birçok ölçüler vardır. Bunlardan birkaç maddesi de şunlardır: 1- Hâkim rüzgâr, 2- Gelişme ve genişleme imkânının bulunup bulunmadığı, 3- Eğimi ve yönü, 4- Büyüklüğü umarım il ve ilçe yetkilileri bu ve diğer ölçüleri dikkate alarak ilerde pişmanlık duymazlar. Aksaray’ımıza, Ortaköy, Eskil, Sultanhanı ilçelerimiz ve Türkiye’mize hayırlı olsun.

                                                                   Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.