Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ali Genç


VÜCUDUMUZUN ZEKÂTI RAMAZAN FİTRESİNİ ÖDEDİNİZMİ?

VÜCUDUMUZUN ZEKÂTI RAMAZAN FİTRESİNİ ÖDEDİNİZMİ?


 

        Zekât zenginin fakire ödediği sadakası değildir.!!!

       Zekat fakirin zenginin malının içindeki hakkıdır.

    Zekat Fakirin zenginin malının içindeki hakkı olduğundan bu hak verilmez ise nasıl ki birisinden alınan para borç ise ve ödenmedikçe borcu alan aldığına borçlu kalacaksa ve borcunu ödemeden vefat ederse kul hakkıyla göçeceği unutulmamalı.

    Ödenen zekatla malın temizlenmesinin yanında çoğalmasına da vesile ise Ramazanda verilen fitrede vücudumuzun zekatı dolayısıyla maddi ve manevi sağlığının da sigortasıdır.!!!

 Bu nedenle Farz Orucu tutan veya dini bir sebepten dolayı tutamayanlarla yaşları oruç tutmaya müsait olmayan aile bireylerinin her biri için bir kişini en az iki öğünde karnını doyurabileceği tutar kadar bir bedelin fakirlere ödenmesidir.

 Müslümanın Ramazan orucunu Hakkın rızası için tutarken tüm azalarına da oruç tutturarak aldığı manevi haz ile ve bu hazla kazandığı sevaplarla ruhunu arındırırken vereceği Ramazan fitresiyle de kendisinin ve bakmakla mükellef olduklarının da  vücutlarının zekatını verdiğinden kendi vücuduyla birlikte bakmakla mükellef olduklarının borcunu da ödeyerek hem kendisinin hem de evlatları ile eşinin ana ve babasının  vücudunun zekatını ödeyerek onlarında manevi temizliğini de yapmış olur.

             HZ KURAN’DA FİTRE !

     Yüce kitabımız Hz. Kuran’ın 51.Suresi olan  Zariyat Suresinde Ezel ve Ahirin yegâne sahibi olan Yüce Yaratanımız ”Mallarında (yardım) isteyen ve (iffetinden dolayı isteyemeyip) mahrum olanlar için bir hak vardır.(Zariyat Suresi 19. Ayeti Kerime)” Ulu sözleriyle malları olanların bu mallarında ihtiyaç sahiplerinin hakkı olduğunu belirterek bu hakkın verilmesi emretmektedir.

DİĞER HAYIRLAR İLE ZEKAT GİBİ FİTREDE VERİLİRKEN FAKİR RENCİDE EDİLMEMELİ!!!

       Vücudumuzun Zekatı olan Fitrenin öncelikle bu emrin gereğinin yerine getirilip kişinin Rabbimizin rızasına kavuşması için karşısındakini yani Fitre vereceği erkek, kadın, yaşlı genç olan kişiyi rencide etmeden hakkının verilmesidir.

     HADİSİ ŞERİFLERDE FİTRE !

     Vacip bir ibadet olarak tabir edilen vücudumuzun zekatı olan Fitre ibadetiyle ilgili olarak Nebiler, Nebisi Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.)’in sözleri olan Hadisi Şeriflerinde  şöyle buyurulmuştur ”Abdullah b. Ömer'in rivayetine göre: "Hz. Peygamber(S.A.V.) fıtır sadakasını 1 sâ` (ölçek) hurma ve 1 sâ` arpa olmak üzere köle, erkek, kadın, küçük ve büyüklere farz kılmış ve insanlar (bayram) Namazına çıkmadan önce verilmesini emretmiştir" (Buhârî, "Zekât", 76; Müslim, "Zekât", 12).
      Bu konuda Ebû Saîd el-Hudrî'den gelen bir rivayet de şöyledir: "Biz Peygamber devrinde fitreyi yiyecek maddelerinden 1 sâ` olarak verirdik. O zaman bizim yiyeceğimiz arpa, kuru üzüm, hurma ve keş (yağı alınmış peynir) idi " (Buhârî, "Zekât", 74).

VÜCUDUN ZEKATI OLAN FİTRE MUTLAKA RAMAZAN İÇİNDE VE BAYRAM NAMAZINDAN ÖNCE VERİLEREK AZDA OLSA VERİLECEK OLANLA FAKİRİN BAYRAMA MUTLU GİRMESİ SAĞLANMALI!!!

    Atalarımızın ”Göle su gelinceye kadar kurbağanın göz patlar” sözündeki gibi fakirin hakkı olan malımızın zekatta vücudumuzun zekatı olan Fitrenin de geciktirilmeden ödenmesi gerekir.

 Bundan dolayı Fitrenin ödenmesinin de geciktirilmemesi mutlaka Ramazan ayı içinde ödenmesi, en geç ise Ramazan Bayram Namazı öncesi ödenmesi gerekir.

FİTRENİN ASGARİS 40 LİRA FAKAK HERKES MADDİ İMKANINA GÖRE BUNU YÜKSELTEREK ÖDEMELİ!!!

    Asgarisi  yani en azı bu sene için 40 lira olan Fitrenin herkesin yediğinden, içtiğinden, giydiğinden yani kendi ekonomik gücünün yüksekliğine göre yaptığı harcamaya göre hesaplayarak gittiği lokantada karnını en iyi şekilde çorbası, yemeği, tatlının karşılığında ne ödüyorsa bunu iki ile çarparak ödemesi gerektiğinden kendisi ve her aile bireyi için ödeyeceğinin oluşturacağı meblağla fakirinde Bayram öncesi kendisinin ve aile bireylerinin ihtiyacını alarak sevindirilerek bayram bu sevinçle girmesi sağlanmalı.

     Tüm din kardeşlerimizin yoksulun hakkı olan fitrelerini zamanında vermesi bununla onlarında bayramdan önce bayram yapmalarını vesile olarak kazanacakları bu sevaplarıyla Ramazan Bayramına borçlarından kurtulmanın hazzıyla kavuşmaları dileğiyle  tüm din kardeşlerimizin Ramazan bayramını tebrik ediyorum.

       Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.